Ocel je velice zvláštní materiál. Jedná se o slitinu železa s uhlíkem a právě uhlík má ve slitině klíčový význam pro některé typické vlastnosti. Jestliže si nyní odmyslíme zušlechťování oceli pomocí legujících prvků a zaměříme se na obsah uhlíku, zjistíme, že tento prvek má značný vliv na tepelné zpracování materiálu, tzv. kalení, případně popouštění. Kalení probíhá tak, že se materiál zahřeje na určitou teplotu a pak se prudce zchladí ve vodní lázni, případně v olejové emulzi. Na kalení oceli přišli již naši předkové, kteří tímto způsobem vyráběli zbraně a chcete-li si tuto dobu připomenout, navštivte například zámky Žleby nebo Konopiště, kde si můžete i velmi zblízka prohlédnout meče, šavle, dýky, pušky a pistole a také brnění.

nářadí v kuchyni

V současné době si sice na brnění zakládají jen někteří milovníci historického šermu a podobných aktivit, nicméně my – běžná veřejnost potřebujeme kalenou ocel například pro výrobu kuchyňských nožů, nůžek, žiletek nebo čepelí mixérů. Tyto v uvozovkách „moderní zbraně“ potřebujeme a využíváme denně a stěží si umíme představit, že bychom neznali kalenou ocel https://www.boden.cz/cs/sortiment/. Čím bychom si ukrojili chléb a čím nakrájeli rajčata na plátky, kdybychom neměli perfektní pevné a houževnaté, tvrdé ostří Zhotovením speciální kalené oceli neboli kalitelné oceli se zabývají odborníci hutního a ocelárenského komplexu, kteří ji dodávají na trh k dalšímu zpracování.

kuchyňské nože

S tímto materiálem získává strojírenská produkce výborného spojence pro tvořivou činnost, v níž se uplatní i průmysloví designéři, tím pádem máme na trhu stále nové a nové, někdy zajímavější a vylepšené modely nástrojů a nářadí, zhotovené mimo jiné právě z kalené oceli. Za to, že si můžeme v obchodech vybrat a koupit i za dostupné peníze kvalitní výrobky (nejen) do naší kuchyně, tedy vděčíme jak strojařům – konstruktérům a dělníkům a také průmyslovým designérům, tak především odborníkům z těžkého hutního a ocelárenského průmyslu.